Kışın Evinizi Nasıl Sıcak Tutarsınız?
Yaz mevsiminde yaşasak da kış geldi. Güneşin nazik sıcaklığı yerini rüzgara ve yağmura bırakacak. Kışın bir çekiciliği olduğu inkâr edilemez. Ancak çoğumuz soğuktan nefret ederiz. Bu olumsuz hava koşullarının etkisini azaltmak istiyorsanız sonbaharın ilk gününden itibaren evinizi düzenlemeyi düşünebilirsiniz.
Havalar soğuduğunda ve ısıtma maliyetleri yükselmeye başladığında, doğal ve sağlıklı bir ücretsiz ısı kaynağı olan güneş yardımcı olacaktır. Güneşli günlerde, evinizin daha fazla ışık alması ve oda sıcaklığını ısıtması için gün boyunca tül perdeler kullanabilirsiniz. Ancak akşamları hava serinlediği için gece kullanımları için perdelerin daha kalın kalmasına yardımcı olur. Sonuç olarak pencerelerden içeriye sızan soğuk hava perdelerden içeri giremez, bu da faturanızı olumlu yönde etkileyebilecek bir durum.
Yeni nesil çift camlı PVC pencere kasaları olmamasına rağmen, eski tip ahşap pencerelerde hava sızdırma sorunları oldukça yaygındır. Bu havalandırma deliklerini onararak ısı kaybını önleyebilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Kendiniz düzeltmek istiyorsanız, bunu bir hırdavatçıdan satın alabileceğiniz pencere kalafatıyla kolayca yapabilirsiniz. Pencereyi tamir ettikten sonra kapının yalıtımını unutmamalıyız. Kapıdan soğuk havanın girmesini önlemek için zemin ile kapı arasındaki boşluğu doldurmak için köpük veya sünger benzeri bir cihaz kullanabilirsiniz. Bu kendinden yapışkanlı üniteleri kapı altına takarak ısı tasarrufu yapmak hiç de zor değil.
Evi Sıcak Tutmada Bir Numara Ürün Halılar!
Birçoğumuz için ev yalıtımının ayrılmaz bir parçası olan kilimler, kışın bizi sıcacık tutması açısından da oldukça pratiktir. Araştırmalar, zemini halıyla kaplamanın yalıtımı artırarak enerji tasarrufu sağlayabileceğini göstermiştir. Fakat bu noktada en çok beğendiğiniz halıyı seçmeniz çok önemli. Tahmin edebileceğiniz gibi geniş bir alana yayılmış daha kalın bir halı soğuğa karşı zeminden daha etkilidir. Çok ilmekli halı, daha az havanın geçmesine izin verdiği için ısıyı da iyi tutar. Özellikle kış aylarında bu halıyı kullanabilirsiniz.
Küçük bir ayrıntı gibi görünse de kullanılmayan bir odanın kapısını kapatmak çok fazla para tasarrufu sağlayabilir. Kullanılmayan depolama alanlarının peteği de kapalı tutulursa sıcaklık daha da arttırılabilir. Isı evin her tarafına yayılır. Bu, daha yüksek ısıtma maliyetleri anlamına gelir. Örneğin, işe başlamadan hemen önce mekânın petek kullanın ve sıcak bir çalışma ortamı yaratmak için odayı ısıtın. Isı için en iyi ısınma aracı doğalgazdır.
Yaz bittiğinde, kabarık elbiseler ve şık kıyafetleri rafa koyar, kalın kazak ve pantolonları severiz. Yumuşak, kalın yorganlar, koltuk örtüleri ve sevdiğimiz kalın, eski kazaklar kış gelince hemen ortaya çıkarlar. Bunlar senin en iyi ısınma arkadaşların ve seni sıcak tutmak için her zaman yanında olacaklar. Ve hepsi bu değil; Yorgan ile sıcak kalmak da mümkün evde yorganlarla örtünerek de sıcak kalabilirsiniz. Büyüleyici desenler ve rahat terlikler, kışın büyüsünü evinize getirerek fantastik bir konsept ve güzellik katıyor.
Kışın evimizin sıcak olmasını isteriz. Ancak, bu her zaman doğru konum değildir. Yüksek bir iç ortam sıcaklığı, bağışıklık sistemimizin soğukla savaşmasına ve hastalığa yol açmasına neden olabilir. Bu arada ay sonunda yükselen doğalgaz faturaları ve karbon salınımının doğada yarattığı tahribatı arttırır. Dünya Sağlık Örgütü’nün oturma odaları için belirlediği ortalama sıcaklık 21 derece. DSÖ, diğer yaşanmayan odalar için ise 18 dereceyi uygun görmektedir. Evde çocuklar veya yaşlılar varsa, bu sıcaklık elbette 20 dereceye kadar yükseltilebilir. Ancak termostatın 18 ile 21 derece arasında tutulması tavsiye edilir.
Ev dekorasyonunda yapılan hatalardan biri de mobilyaları peteğin önüne koymaktır. Bu, peteğin ısıyı evin her tarafına verimli bir şekilde dağıtamayacağı anlamına gelir. Radyatörün önünü açarak kış dekorunuzda birkaç küçük değişiklik yaparak ısının yayılmasını kolaylaştırabilirsiniz.